Communities & archiveren - door Marie Claire van het Stadsarchief Rotterdam

Plaats reactie
Redactie
Berichten: 3
Lid geworden op: 25 jan 2023, 11:41

Communities & archiveren - door Marie Claire van het Stadsarchief Rotterdam

Bericht door Redactie »

Waar moeten communities/verenigingen rekening mee houden als ze hun oral history materiaal willen opslaan bij een archief?
Redactie
Berichten: 3
Lid geworden op: 25 jan 2023, 11:41

Re: Communities & archiveren - door Marie Claire van het Stadsarchief Rotterdam

Bericht door Redactie »

Antwoord van Marie - Claire:

Het belangrijkste is om te bedenken wat ze met de interviews willen doen en wat de inhoud van de interviews is, omdat dit invloed heeft op wat er met de interviews gedaan kan worden.
Vervolgens is het van cruciaal belang dat er goede toestemmingsformulieren worden opgesteld en dat alle geïnterviewden deze hebben begrepen en ondertekend. Dit wordt lastig als de interviews ouder zijn, omdat deelnemers in de tussentijd overleden kunnen zijn. Het is daarom beter om dit zo snel mogelijk te regelen, als dit nog kan. Ook het kiezen van de juiste instelling voor je collectie is belangrijk. Welk archief past het beste bij je collectie? Zo houdt bijvoorbeeld Atria zich o.a. bezig met vrouwengeschiedenis. Verdiep je hierin.

Andere praktische zaken om rekening mee te houden:
• Hoe oud is de collectie?
Oudere collecties kunnen ook op oudere formaten staan die sneller kunnen verslechteren. Het is belangrijk om dit met het archief te bespreken, zodat zij prioriteit kunnen geven aan het digitaliseren van dit materiaal.

• Zijn er metadata voor de interviews of ben je bereid om metadata te creëren?
Metadata maakt het materiaal bruikbaar. Als de organisatie geen metadata verschaft, is de informatie mogelijk niet van hetzelfde niveau als wanneer de deelnemers die deelnemen aan het project deze zelf invullen. Archieven kunnen zeker ondersteunen en helpen en vertellen je graag welke metadata nodig zijn voor hun collecties.
Plaats reactie